Fysiotherapie en kanker

Waarom is het zo belangrijk dat je in beweging blijft als je kanker hebt of hebt gehad? Dan heb je misschien wel iets anders aan je hoofd……

Mensen die de diagnose kanker krijgen, zijn vaak al een poos ziek en hebben daardoor een minder goede conditie. En conditie is nodig om de behandelingen goed te doorstaan en er optimaal effect van te hebben. Ook om je eigen regie en veerkracht te houden en na afloop zo snel mogelijk weer een beetje de oude te worden. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk na de diagnose een gespecialiseerde fysiotherapeut in te schakelen.

Het lijkt wel of bewegen overal goed voor is. Dat is ook wel zo: na een operatie om de beweeglijkheid en kracht weer terug te krijgen, tijdens chemo om de kuur af te kunnen maken en er zo veel mogelijk respons van te hebben en tijdens bestraling om de vermoeidheid een beetje binnen de perken te houden. Na afloop van de behandelingen helpt bewegen om de gevolgen van die behandelingen te verbeteren. De fysiotherapeut is gespecialiseerd in bewegen in het algemeen en de oncologiefysiotherapeut in bewegen rondom kanker in het bijzonder.

Maar ook als genezing niet mogelijk is, kan de fysiotherapeut helpen om zo goed mogelijk te functioneren en dat te doen dat belangrijk is.